Ismétlés a tudás anyja. Vegyük át még egyszer együtt, azokat a főbb érveket, amelyek annyira súlyosan pozitív hatásúak, hogy remélem amint végigolvastad őket, már fel is pattansz. Rövid összefoglaló következik a sport jótékony hatásairól a teljesség igénye nélkül.

  1. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentése. Ezzel kell kezdenünk, nincs mese. Edzenünk kell a szívünket, ha azt szeretnénk, hogy sokáig és jól bírja az együttműködést velünk. Cserébe hatékonyabb működést, alacsony vérnyomást és rugalmasabb érfalakat kaphatunk.
  2. Gyorsabb anyagcsere. Előre bocsátom, mind mások vagyunk, és más alapanyagból dolgozunk, de mindenki érhet el eredményt, méghozzá saját magához képest. Mind a genetikától, nemtől, életkortól független az, hogy minél több izommal rendelkezel, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd. Szóval hajrá!
  3. A sport hangulatfokozó. Igen, tényleg jobb lesz a kedved edzés után. Ne edzés közben várd a hatást, amikor épp összeszorított fogakkal erőlködsz. Viszont hidd el, hogy az említett munkavégzés alatt is, igenis, termelődnek azok az endorfinok, de még hogy!
  4. Feszesebb bőr. Aki próbált már fogyókúrázni több féle módon, ismeri a különbséget a csak diétával, illetve a diétával és mozgással történő fogyás között. Míg a csak diétás fogyás eredménye lehet a fakó, erőtlen és akár lógó bőr is, addig, aki sportol mellette, meglátja a bőrén a csodálatos izomszöveteinek hatását. Valamint a mostohán kezelt izzadásnak sincsen kis szerepe abban, hogy az ez úton ürülő felesleges anyagok távozhassanak.
  5. A sport és a csontjaid. A fizikai aktivitás a csontszövetek vérellátását is fokozza. Tudjuk, hogy a maximális csonttömegünket 30-35 éves korunkra elérjük, utána már ennek megtartására törekszünk. Tehát, ha az említett korosztálynál fiatalabb vagy, sportolj azért, hogy minél nagyobb maximális csonttömeget érjél el. Ha az említett korosztály tagja vagy, vagy éppen hogy kicsúsztál belőle, legyen célod ennek minél további megtartása.
  6. Segít a súlyodat kordában tartani. Mondani sem kell, a gasztronómia virágzása révén, igen erős kihívásokat kapunk táplálkozás területén nap, mint nap. A sport segíthet az étvágyunk szabályozásában, de jókor időzítve az edzésünket akár a raktárainkba kerülés helyett, felhasználásra is kerülhetnek a finom falatok, mint energiaadók.

Megváltozott a világ az utóbbi évszázadban teljesen és ezt az idegrendszerünkön túl a testünk érzi meg leginkább. Nem szeretnék őskori példákkal pedálozni, de valaha a fizikai aktivitás tényleg a mindennapok része volt. A testünk aktivitásra és nem inaktivitásra való. Az alkalmazkodás viszont még ennél is előrébb való, így azt mondom, kötelességünk a sportra időt szánni, ha csak nem fizikálisan aktív a jelenlegi munkakörünk. Ellenkező esetben pedig felejtsük el az elvárásainkat testünk irányában, hogy megfelelően funkcionáljon. Nem kérhetsz tőle ilyet, ha nem adsz semmit cserébe.