Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Éhes lettem, de ezúttal lelkileg 2. rész

Az előző írásban arról volt szó, hogy lehetséges az is, hogy nem csak élettani háttere van, hogy mikor, mennyit és mit választasz étkezéseid során. Ha lemaradtál róla, itt pótolhatod. Álljon itt még további négy állapot, melyek esetén sem a tested az, aki éhes. Az ismertetéshez továbbra is Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása című könyv szolgál alapul.

A strukturálási éhség
A felelősségvállalás hiánya, vagy a kudarckezelés nehézségei is kivetülhetnek az étkezésünkkel kapcsolatos kérdésekre.
Ha nem tudod megfelelően beosztani az idődet, vagy ha ugyan vannak terveid, de lehetetlenség azokat betartanod, kit vagy mit okolsz ezekért?
Állandóan az evésen gondolkodsz, a következő étkezéseiddel kapcsolatosan szövögetsz terveket, pedig inkább az étkezések közötti idő az, amit strukturálnod kéne.
Az étkezés mikor és hogyanjának belülről kell jönnie, de erre esélyed sincsen, ha nem kezdesz el figyelni a tested jelzéseire, az igazi éhségre és jóllakottságra.

#egészség #pszichológia #evés #életmód
Az étel és ami mögötte van

A cselekvési éhség
Ez a fajta pszichológiai éhség akkor fordul elő, ha ugyan vannak tennivalóid és feladataid, de azok nem jelentenek különösebb örömet és kihívást számodra. Hiányoznak az életedből azon tevékenységek, melyek hatékonyak és képesek fenntartani az érdeklődésedet. Az erre hajlamosaknál, a kiégés fázisainak valamelyikénél jellemzően kialakul a cselekvési éhség, a valós motivációval teli cselevés helyett.

A produktivitási éhség
Az alkotási folyamat igényli a jelen megélésének képességét. Sokaknak azonban komoly problémát jelent az érzelmek átélése és az önkifejezés. Ezzel a alaproblémával küzdő ember vágyik a változásra, mégis szorong, amikor az bekövetkezik. Az a gyötrő ambivalencia, hogy egy bizonyos állapot elérése után vágyakozik, ugyanakkor maga a vágyott állapot gondolata is gyötrelmes számára, lehet a produktivitási éhség kialakulásának hátterében.

A szeretetéhség
Elkezdtem mondatba foglalni, hogy a szeretetéhség hogyan kapcsolódik az azt megelőzően említett produktivitási éhséghez, de igazából, ha végigolvassuk a 8 pszichológiai éhséget láthatjuk, hogy mind között vannak egyezések. Vannak azok a bizonyos személyiségjegyek, melyek,– ha szabad ilyet mondanom –általánosan hajlamosíthatnak bármelyik kialakulására. Az önbizalomhiány, az öntisztelet és önbecsülés alacsony megléte, az erős külső kontrollos személyiség, gyenge önismeret, de itt még lehetne folytatni a felsorolást.
Tudom, hogy a következő mondatok nem a megoldást kínálják, de elgondolkodtatóak.
Ha én magamat nem tisztelem, hogyan várhatom el ezt valaki mástól?
Ha saját magamat nem szeretem, hogyan várjam el ezt mástól?

Ha a magammal való kapcsolatom hiányos, nem megfelelő, nem jó, hogyan is lehetne bármi és bárki mással jó? Hogyan?

Tovább


Éhes lettem, de ezúttal lelkileg  1.rész

Teli van életünk szimbolikus étel-használattal. Jégkrém, méghozzá bödönből, szerelmi bánat esetén, pizza rendelés egy esős péntek estén, sütizés vasárnap délután az ebédet követően. Vajon ezeket mindig, specifikusan a testünk kívánja? Nem vagyok ebben biztos, érdemes mögé néznünk. Ehhez segítségünkre pedig, Dr. Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása című könyve és az általa használt 8 pszichológiai éhség érkezik.  Ismerkedjetek meg az első néggyel rögtön!

Az ingeréhség
Életminőség rontó lehet, ha kevesebb inger ér minket, mint igényelnénk, ráadásul visszatérően ugyanazok az ingerek. Ahogy a testünk a tápanyagokra, idegrendszerünk az ingerekre éhes, mint látvány, íz, illat, hang, érintés, simogatás, beszélgetés. Az evés elnyomhatja az igazi hiányt, helyettesíthet egy másik ingert. Jellemző ingerhiányos állapotok lehetnek például

  • kisgyermekkel otthon maradó anya vagy a kapcsolati ingereket hiányoló ember,
  • munkahelyi monotónia,
  • az élet összes kihívását stresszként kezelő ember.

A kapcsolatéhség
Van, hogy valahová annyira tartozni akar az ember, hogy már az sem számít, hogy az  igazából nem jó. A probléma, mint jó barát be tud kerülni az életébe, helytelen étkezési szokások, bizonyos ételekre támaszkodás formájában is. Innentől pedig ez már egy többszörösen negatív öngerjesztő kör is lehet, hiszen egy problémára, ha a jellemző válasz az evés, elveszik szép lassan a saját, valós igénye és annak kommunikálása.

Az elismeréséhség
Az elismerést szavakkal és cselekedetekkel kifejezve, kommunikáljuk a másik felé, hogy ő fontos és figyelünk rá. Ám mi van akkor, ha valaki annyira nem ismeri el saját magát, hogy ezt másoktól is képtelen befogadni. Előfordulhat ez a fajta éhség a következő helyzetekben:

  • modern női szerepkör, mi számít most elég jónak?
  • szerepkonfliktusok, mi a férfi és mi a nő szerepe ma, mi az elvárás ezekkel szemben?
  • a média által sugallt, tökéletes ember képe, sikeresség és tökéletesség, csak együtt járhatnak?

Létezik az, hogy valaki annyira nincsen tisztában önmagával, hogy a saját, a mi esetünkben éhséghez kötődő igényeit sem képes felismerni. Ha pedig úgy érzi, sehonnan nem jön elismerés az életéből, jöhetnek azok saját magától, jutalom falatok formájában.

A szexuális éhség
Az evés és a szex között több kapcsolódási pont van, mint hinnénk. Mindkettőnél megjelenhet a vágyak kontrollálási problémája. Régen a nőknél a szexuális vágyak elfojtása, mint státusszimbólum volt jelen, ma ez áttevődött az evés iránti vágy elfojtásába. Mindkettő elvesztette eredeti funkcióját mára, valamint mindkettőnél használjuk a bűnöst, mint jelzőt. Kell ennél több magyarázat, miért lehetséges, hogy egyikben és másikban is attól eltérő vágyakat élünk meg?

Ha érdekelnek további érdekességek, hogy például a diétázás miért csak a bűnözéssel karöltve jelenik meg, kattints ide.

Tovább


Utolsó figyelmeztetés! Ideje végleg szokásoddá tenned a sportot.

Ismétlés a tudás anyja. Vegyük át még egyszer együtt, azokat a főbb érveket, amelyek annyira súlyosan pozitív hatásúak, hogy remélem amint végigolvastad őket, már fel is pattansz. Rövid összefoglaló következik a sport jótékony hatásairól a teljesség igénye nélkül.

  1. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentése. Ezzel kell kezdenünk, nincs mese. Edzenünk kell a szívünket, ha azt szeretnénk, hogy sokáig és jól bírja az együttműködést velünk. Cserébe hatékonyabb működést, alacsony vérnyomást és rugalmasabb érfalakat kaphatunk.
  2. Gyorsabb anyagcsere. Előre bocsátom, mind mások vagyunk, és más alapanyagból dolgozunk, de mindenki érhet el eredményt, méghozzá saját magához képest. Mind a genetikától, nemtől, életkortól független az, hogy minél több izommal rendelkezel, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd. Szóval hajrá!
  3. A sport hangulatfokozó. Igen, tényleg jobb lesz a kedved edzés után. Ne edzés közben várd a hatást, amikor épp összeszorított fogakkal erőlködsz. Viszont hidd el, hogy az említett munkavégzés alatt is, igenis, termelődnek azok az endorfinok, de még hogy!
  4. Feszesebb bőr. Aki próbált már fogyókúrázni több féle módon, ismeri a különbséget a csak diétával, illetve a diétával és mozgással történő fogyás között. Míg a csak diétás fogyás eredménye lehet a fakó, erőtlen és akár lógó bőr is, addig, aki sportol mellette, meglátja a bőrén a csodálatos izomszöveteinek hatását. Valamint a mostohán kezelt izzadásnak sincsen kis szerepe abban, hogy az ez úton ürülő felesleges anyagok távozhassanak.
  5. A sport és a csontjaid. A fizikai aktivitás a csontszövetek vérellátását is fokozza. Tudjuk, hogy a maximális csonttömegünket 30-35 éves korunkra elérjük, utána már ennek megtartására törekszünk. Tehát, ha az említett korosztálynál fiatalabb vagy, sportolj azért, hogy minél nagyobb maximális csonttömeget érjél el. Ha az említett korosztály tagja vagy, vagy éppen hogy kicsúsztál belőle, legyen célod ennek minél további megtartása.
  6. Segít a súlyodat kordában tartani. Mondani sem kell, a gasztronómia virágzása révén, igen erős kihívásokat kapunk táplálkozás területén nap, mint nap. A sport segíthet az étvágyunk szabályozásában, de jókor időzítve az edzésünket akár a raktárainkba kerülés helyett, felhasználásra is kerülhetnek a finom falatok, mint energiaadók.

Megváltozott a világ az utóbbi évszázadban teljesen és ezt az idegrendszerünkön túl a testünk érzi meg leginkább. Nem szeretnék őskori példákkal pedálozni, de valaha a fizikai aktivitás tényleg a mindennapok része volt. A testünk aktivitásra és nem inaktivitásra való. Az alkalmazkodás viszont még ennél is előrébb való, így azt mondom, kötelességünk a sportra időt szánni, ha csak nem fizikálisan aktív a jelenlegi munkakörünk. Ellenkező esetben pedig felejtsük el az elvárásainkat testünk irányában, hogy megfelelően funkcionáljon. Nem kérhetsz tőle ilyet, ha nem adsz semmit cserébe.

 

Tovább


Egészség kölcsönbe

Egyik kedvenc előadásom Amy Cuddy, amerikai pszichológus előadása, a következő szlogennel: "tettesd, amíg sajátoddá nem válik."

Röviden, viselkedj úgy már most, amilyen lenni szeretnél és a jutalom tényleg az lesz, hogy olyanná válhatsz.

Valószínűleg téged is riaszt az a gondolat, hogy mennyi mindent lehetne másként csinálni. Tényleg lehetne két utcával arrébb parkolni, a második emeletre még két szatyorral a kezedben is fel lehetne sétálni és a délutáni kávé mellé ütemszerűen nem kell, hogy jöjjön a süti. Apróságok, igaz? Ezért hagyják már ezeket is oly sokan figyelmen kívül, mert, hogy ezzel aztán úgy sem segítenek magukon semmit.

Választanod márpedig kell!
Nem másnak, neked. A döntést meghoznod arról, hogy változtatsz. Arról, hogy hajlandó vagy tenni azért, hogy jobban éld az életed. Aktívabb hétköznapokat, egészségesebb hobbit, újfajta főzési eljárásokat, teljesebb pihenést.

Ilyenkor szokott érkezni a következő:

De nekem ez most nem lehetséges, mert....

Ismerünk példákat, vagy soroljam? 

  • van három gyermekem, úgy nem lehet diétázni, hogy főzök rájuk
  • most stresszes időszak van a munkámban, nem fér bele a pihenés
  • kaotikus a beosztásom, csak heti egy edzés férne bele, annyival meg úgy sem megyek semmire

Őszintén, melyikőnk akarja ezt a változást igazán? Te szeretnéd, hogy jobb legyen az életed minősége vagy csak én pörgetem fel magamat azon, hogy lehetne másként is csinálni?

Annyi okos ember már megmondta ezt korábban, (okos alatt itt tényleg azt is értem) hogy nem lesz olyan, hogy tökéletes időpont. Tudd azt, hogy ha bármi ellen kifogást szeretnél használni, mindig akad majd egy.

Vegyél kölcsönbe egy életmódot!

Képzeld el azt a tökéletes állapotot, amikor minden úgy jó, ahogy van. Ezután képzeld el azt az életmódot, amely ebben az idilli állapotban a tiéd. Milyen szokásaid vannak, hogyan éled a napjaidat? Mi lenne, ha ezt mind kipróbálnád? Nem is kell az összeset egyszerre, válasz ki közülük kettő vagy hármat maximum. Próbáld ki őket, mielőtt végleg mellettük döntenél, de persze teljes komolysággal.

Lehet, hogy bejönnek majd. Lehet, hogy tényleg tetszeni fog az életmód, amit kölcsönvettél a "tökéletesebb" énedtől. Lehet, hogy ezt a kölcsönt majd nem akarod vissza adni, hanem megtartod. Az életmód, mely kölcsönbe, majd aztán örökbe jár. 

 

Tovább

Szoktam

blogavatar

Az életmód a rendszeresen elkövetett tevékenységek rendszere. Te hogyan SZOKTAD élni az életedet?

Utolsó kommentek